Saturday 11 May 2013

Ερωτας και Αγάπη με εικόνες


Eρωτας και Αγάπη... έχουν χυθεί τόνοι μελανιού και έχουν περάσει ώρες γραφής προσπαθώντας να εξηγήσει κάποιος τι είναι ο έρωτας, τί είναι η αγάπη… Κι όμως μερικές φορές κάποια κόμικ ή κάποιες εικόνες μπορούν να εξηγήσουν τί είναι ο έρωτας και η αγάπη καλύτερα και από χίλιες λέξεις…
Έρωτας είναι…
love-is-28-1995
…να βλέπεις το πρόσωπο του παντού…
Αγάπη είναι …
love-is-39-1995
…να βγάζει ο ένας τον καλύτερο εαυτό του άλλου…
Έρωτας είναι…
love-is-33-1995
… ένας αναστεναγμός ….
Έρωτας είναι…
love-is-35-1995
…να βιάζεσαι να επιστρέψεις σπίτι γιατί θα είναι εκεί…
Έρωτας είναι …
love-is-41-1995
…να ηχούν όλα σαν μουσική στα αυτιά σου…
Έρωτας είναι….
love-is-44-1995
…να σου αρέσει το σκι…αλλά να προτιμάς το «μετά το σκι..»
Έρωτας είναι….
love-is-53-1995
…να περιμένεις εναγωνίως για ένα του τηλέφωνο…
Αγάπη είναι…
love-is-34-1995
…δυο άνθρωποι να μοιράζονται μια καρδιά και μια επιθυμία…

Ερωτικό πάθος


Το ερωτικό πάθος είναι σίγουρα ένα βασανιστικό και δυνατό συναίσθημα, που μπορεί  να φτάσει στα επίπεδα εξάρτησης και μανίας. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης μακριά από το έτερον ήμισυ τους. Το ερωτικό πάθος μπορεί να μας οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή ή στην απόλυτη ευτυχία: εξαρτάται πάντα από το πώς χειριζόμαστε εμείς τα πράγματα.
Το Ερωτικό Πάθος και η Ερωτική Σχέση
Tο ερωτικό πάθος έχει γίνει αντικείμενο έρευνας, αλλά έχει υμνηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα σε πολλά έργα, ποιήματα και θεατρικά. Θεωρείται μια δημιουργική δύναμη που μπορεί να μας οδηγήσει σε γόνιμες υπερβάσεις, αλλά δεν παύει να είναι και επικίνδυνη, και να μας οδηγεί σε μοιραίες αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι κάποιες από τις πιο σημαντικές τραγωδίες, όπως η Μήδεια και η Άλκηστις, έχουν γραφτεί για τις συνέπειες που έχει το ερωτικό πάθος.
Το πάθος του έρωτα βρίσκει την απόλυτη δικαίωση του όταν προχωρήσουμε σε ερωτική σχέση με το αντικείμενο του πόθου μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πάθος ζωντανό καθόλη τη διάρκεια της σχέσης, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την μακροβιότητά της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μια σχέση μπορεί ή πρέπει να στηρίζεται μόνο στο πάθος, γιατί αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε πρέπει να γίνει αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, σεβασμός, στοιχεία δηλαδή που μπορούν να διατηρήσουν την ερωτική σχέση ζωντανή και να την οδηγήσουν σε ένα άλλο επίπεδο.
Το βέβαιο είναι ότι δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι από το ερωτικό πάθος στον ίδιο βαθμό. Κάποιοι είναι πιο καλοί στο να το ελέγχουν, ενώ κάποιοι άλλοι αφήνονται να καθοδήγουνται από αυτό. Το θέμα βέβαια είναι ότι το ερωτικό πάθος μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις και να γίνει ανεξέλεγκτο. Τότε φτάνουμε στην παθολογική ζήλια και τα εγκλήματα πάθους.
Το ερωτικό πάθος επιστημονικά
το ερωτικό πάθος έχει μελετηθεί αναλυτικά και σε βάθος από τους επιστήμονες, γιατί επηρεάζει το μυαλό, την ψυχή αλλά και το σώμα μας. Έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνουν διάφορες χημικές μεταβολές στο σώμα μας, καθώς συμμετέχουν τόσο οι ορμόνες όσο και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν ο έρωτας φτάνει στο ζενίθ, οι ορμόνες μας αρχίζουν να παίρνουν τα ηνία και το ερωτικό πάθος μας πλημμυρίζει.
Σε αυτήν την κατάσταση, το μόνο που θέλουμε είναι η συντροφιά του αγαπημένου μας. Όταν δεν είμαστε μαζί, αισθανόμαστε στέρηση, μοναξιά, ακόμα και μελαγχολία. Οι επιστήμονες μας τονίζουν ότι το ερωτικό πάθος μπορεί να έχει την επίδραση ναρκωτικού, γιατί γεμίζει τον οργανισμό με ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μεταφέρει πληροφορίες στα κύτταρα. Η ουσία αυτή παράγεται στον εγκέφαλο, στο σημείο όπου ελέγχεται το συναίσθημα και η ανθρώπινη συμπεριφορά, άρα μας κάνει να επιζητούμε συνεχώς την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.
Όταν ερωτευτούμε, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να προκαλέσει την ίδια ευχαρίστηση με τον έρωτα και τη διέγερση εγκεφαλικών κυττάρων. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η τόνωση αυτού του συναισθήματος που μπορεί να μας διεγείρει σοβαρά και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
erotiko pathos
Όσοι είναι ερωτευμένοι, παρασύρονται από το ερωτικό τους πάθος και προσπαθούν να συναντούν τον έρωτα τους συνέχεια, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να γεμίσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Είναι δηλαδή ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσουν την εξάρτηση τους.
Τι πυροδοτεί το ερωτικό πάθος;
Καρδιοχτύπια, ένταση, συναισθηματική φόρτιση: όλα αυτά είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικά του ερωτικού πάθους σε μια ερωτική σχέση. Η απουσία του άλλου μπορεί να είναι βασανιστική, να οδηγήσει σε στενοχώρια και θλίψη, ενώ η παρουσία του από την άλλη πλευρά μπορεί να γίνει αιτία χαράς και ευεξίας.
Είναι σίγουρο ότι το πάθος και ο έρωτας μπορούν να γίνουν το κέντρο του κόσμου μας, και να μας δώσουν την αίσθηση ότι είμαστε πανίσχυροι και ικανοί για τα πάντα. Από την άλλη όμως, όλοι οι ερωτευμένοι γίνονται ταυτόχρονα και αρκετά ευάλωτοι, και φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν το έτερον ήμισυ μιλήσει κάπως διαφορετικά, ή δε δώσει όση σημασία θα ήθελαν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Μερικές φορές είναι αδύνατον να λειτουργήσει κανείς σωστά στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή όταν το ερωτικό πάθος καθορίζει τη ζωή του.
Ο έρωτας και το πάθος είναι χημεία και ταύτιση ψυχολογίας. Αν διαπιστώσουμε ότι ταιριάζουμε πολύ με κάποιον άνθρωπο, συνήθως επιδιώκουμε να είμαστε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο δενόμαστε ψυχικά και συναισθηματικά μαζί του, αλλά επίσης δενόμαστε και σε επίπεδο καθημερινής τριβής, με αποτέλεσμα όλα να μας φαίνονται βαριά και δυσβάσταχτα όταν δεν είμαστε μαζί του. Ακόμα και τα πιο ασήμαντα και μικρά πράγματα έχουν άλλο νόημα όταν τα κάνουμε με αυτόν που αγαπάμε.
Ερωτικό Πάθος και Μυρωδιές
Εκτός από τη χημεία, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά και στοιχεία που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μιας ερωτικής σχέσης. Η μυρωδιά είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν κάποιες μυρωδιές που μας σημαδεύουν, γιατί τις ταυτίζουμε με τον άνθρωπο μας και μας κάνουν να οδηγούμαστε σε αυτόν ακόμα και ασυνείδητα πολλές φορές. Αν η μυρωδιά μας είναι συμβατή με αυτή του συντρόφου μας, τότε αφηνόμαστε εντελώς και είμαστε απολύτως χαλαροί στη σχέση μας.
Όταν η μυρωδιά και η χημεία παίξουν το ρόλο τους, τότε το μυαλό μας και το σώμα μας αρχίζουν να χτυπούν σε τρελούς ρυθμούς. Μπορείτε απλά να πείτε ότι τότε είμαστε τρελά ερωτευμένοι, και το ερωτικό πάθος γίνεται πρόσκληση και πρόκληση. Ακόμα και ο πιο χαλαρός άνθρωπος μπορεί να χάσει τον έλεγχο του και να γίνει σκλάβος στο άγγιγμα, τη μυρωδιά και το φιλί του ερωτικού συντρόφου.

Απιστία μέσω Ιντερνετ


Η απιστία μέσω ίντερνετ είναι ένα έντονο φαινόμενο της εποχής. Οι νέες τεχνολογίες φαίνεται πως διευκολύνουν την ανθρώπινη επαφή αλλά και την απιστία, τη σύναψη παράνομων ερωτικών δεσμών και φυσικά το χωρισμό ανάμεσα στα ζευγάρια.
Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να γνωρίσουν κόσμο, μάλλον γιατί έτσι μπορούν να ανακτήσουν ένα μέρος των χαμένων διαπροσωπικών τους σχέσεων.
Οι συνομιλίες γίνονται απο παντού: μέσα απο τα σπίτια, σε επαγγελματικούς χώρους, σε Ιντερνετ καφέ, ακόμα και από τα κινητά πια. Το Ιντερνετ είναι ένας εύκολος χώρος συνάντησης, όπου μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν, να φλερτάρουν, να συνάψουν δεσμούς, νόμιμους και παράνομους.

Η απιστία και το Ιντερνετ

Σύμφωνα με έρευνες, τα 2/3 όσων έχουν επιδιώξει κάποια γνωριμία μέσω ίντερνετ.  Η απιστία και τοΙντερνετ, δapistia meso internetυστυχώς συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, καθώς πολλοί νομίζουν είτε ότι μια διαδικτυακή γνωριμία δε συνιστά απιστία, είτε ότι ο σύντροφός τους δεν θα το μάθει ποτέ.
Φυσικά πολλοί πιστεύουν ότι ταιριάζουν πολύ περισσότερο με τον άνθρωπο που γνωρίζουν ονλάιν, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν τον ξέρουν αρκετά, και δεν τον έχουν ζήσει από κοντά.
Οι ίδιες έρευνες μας αποδεικνύουν επίσης ότι όσοι χώρισαν για να κάνουν νέα ερωτική σχέση με τον νέο άνθρωπο που γνώρισαν ονλάιν, χώρισαν και από αυτόν πάρα πολύ σύντομα, γιατί φυσικά όσα νόμιζαν δεν ήταν αλήθεια.
Οι περισσότεροι αρνούνται να δουν ότι μια σχέση μέσω ίντερνετ μπορεί να είναι εντελώς ψεύτικη και πλασματική. Δεν σημαίνει ότι όλες οι σχέσεις είναι έτσι, αλλά όσες καλλιεργούνται μόνο μέσα στο ίντερνετ, σπάνια πετυχαίνουν.
Όταν θέλει κάποιος να φλερτάρει στον ίτερνετ θα χτίσει μια εικόνα για τον εαυτό του που θα είναι εντελώς διαφορετική από την πραγματική – ή έστω εμφανώς βελτιωμένη. Και έτσι μετά εγκλωβίζεται σε μια εικόνα που δεν μπορεί να διαγράψει.
Στην απιστία μέσω ίντερνετ, ο «άπιστος» έχει μια σχέση που υποτίθεται ότι είναι μυστική και αναγκάζεται να σβήνει μηνύματα στα μειλ του, να κλείνει παράθυρα συνομιλίας, να κρύβει τη συμμετοχή του σε forum και άλλα μέσα δικτύωσης.
Φυσικά κάποια στιγμή όλα αυτά βγαίνουν στο φως – οι ίδιες έρευνες μας λένε ότι περισσότερες φορές μπορεί να κρύψει κάποιος μια απλή απιστία, παρά μια διαδικτυακή σχέση και απιστία. Το αποτέλεσμα είναι οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες, και φυσικά ο χωρισμός.

Φλερτ στο Ιντερνετ – Είναι απιστία ή όχι;

Τόσο οι έρευνες όσο και οι συνεντεύξεις χρηστών ίντερνετ δείχουν ότι όσοι φλερτάρουν δεν πιστεύουν ότι το φλέρτ στο ίντερνετ είναι απιστία. Ωστόσο οι σύντροφοι τους δεν έχουν την ίδια γνώμη.
Το φλερτ υπάρχει παντού και μπορεί να συνιστά απιστία παντού. Προφανώς το αν φλερτάρει κάποιος κατ” ιδίαν, μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακώς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν κάποιος έχει σχέση το φλερτ είναι απιστία. Και μάλιστα, με δεδομένο ότι το ίντερνετ επιτρέπει τις κρυφές επικοινωνίες και συζητήσεις, το αποτέλεσμα είναι ακόμα χειρότερο.
Αν μια γυναίκα ανακαλύψει κρυμμένες συνομιλίες στον υπολογιστή του άντρα της, που είναι στα όρια του φλερτ με κάποια άλλη, τότε προφανώς θα θεωρήσει ότι συμβαίνει κάτι πολύ περισσότερο απο ένα απλό φλερτ, γιατί το ίντερνετ έχει αυτό το χαρακτήρα του αγνώστου που επιτρέπει στη φαντασία να οργιάσει. Έτσι, ακόμα και ένα ανώδυνο θεωρητικά φλερτ μπορεί να θεωρηθεί εύκολα ως απιστία.

Η απιστία μέσω Ιντερνετ είναι γένους αρσενικού

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Σουίνμπερν της Μελβούρνης, οι περισσότεροι χρήστες του ίντερνετ που επιδίδονται σε διαδικτυακό φλερτ και απιστία είναι άντρες και μάλιστα παντρεμένοι.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% αυτών που απατούσαν τους συντρόφους στο διαδίκτυο ξόδευαν ακόμα και 10 ώρες ψάχνοντας ή «παίζοντας» με τον διαδικτυακό τους ερωτικό σύντροφο.
Το βασικό στοιχείο της απιστίας μέσω ίντερνετ είναι η διάθεση για διαδικτυακό σεξ. Αυτό σημαίνει ότι οι παντρεμένοι έψαχναν να βρουν έναν τρόπο να κάνουν σεξ μέσω ίντερνετ, και όχι να κάνουν μια νέα σχέση. Ωστόσο πολλές φορές το διαδικτυακό σεξ φέρνει και το πραγματικό σεξ, και έτσι μια παράλληλη σχέση ξεκινά.
Για ποιο λόγο οι άντρες οδηγούνται περισσότερο στο διαδικτυακό σεξ και την απιστία μέσω Ίντερνετ; Οι ειδικοί απαντούν ότι αυτό γίνεται γιατί νοιώθουν πιο άνετα να μιλήσουν για τις  φαντασιώσεις τους  και να τις ζήσουν μέσα από την ανωνυμία και την ασφάλεια που τους παρέχει το Ιντερνετ.

Ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση


Ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση κάνει κάθε ερωτευμένο, παντρεμένο και όσους έχουν μακροχρόνια σχέση να ριγήσουν από φόβο.  Οχι ότι έχουν άδικο… Ποιός είναι χαρούμενος στη σκέψη ότι ο άνθρωπος του τον απατά;
Και μόνο η σκέψη ότι ο σύντροφός μας μπορεί να έχει μία παράλληλη σχέσηπροκαλεί μεγάλη ένταση και μπορεί να ταράξει τα θεμέλια της σχέσης.
Η απιστία και ο τρίτος άνθρωπος μπορούν να  προκαλέσουν ακόμα και διάλυση της σχέσης. Ακόμα και η υποψία της απιστίας μπορεί να είναι καταστροφική. Όταν βέβαια η παράλληλη σχέση επιβεβαιωθεί , τότε τα συναισθήματα είναι πολλά, δυσάρεστα και οδυνηρά τόσο στον απατημένο όσο και σε αυτόν που απατά.
H απιστία είναι η συνηθέστερη αιτία διαζυγίου ή διάλυσης μιας σχέσης. Ακόμα βέβαια και αν αυτός ο τρίτος άνθρωπος δεν διαλύσει μια σχέση άμεσα, θα προκαλέσει φοβερούς τριγμούς στη σχέση που θα οδηγήσουν στη χαλάρωση των συναισθημάτων και του δεσμού αργά αλλά σταθερά.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος οδηγείται στο να βάλει έναν τρίτο άνθρωπο στη σχέση; Συμβαίνει μόνο στα ζευγάρια και τους γάμους με προβλήματα, ή συμβαίνει και σε αυτούς που έχουν αρμονικές σχέσεις;
Πολλοί λένε ότι όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα απατήσουν το σύντροφό τους, είτε περιστασιακά, είτε συνειδητά και μόνιμα. Είναι αλήθεια αυτό;
Σε γενικές γραμμές, ναι. Ο τρίτος άνθρωπος μπορεί να εμφανιστεί σε μια σχέση όταν υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, όταν ο ανασφαλής σύντροφος προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη γοητεία του ή γιατί κάποια στιγμή θα νιώσει έντονη σεξουαλική επιθυμία για κάποιον τρίτο.

Ο τρίτος άνθρωπος και η απιστία

tritos anthrwposΗ απιστία είναι για πολλούς ένα άθλημα, στο οποίο αρέσκονται να ασκούνται και να τελειοποιούν τις επιδόσεις τους. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο σπορ που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Έτσι πολλοί υποκύπτουν στον πειρασμό όταν εμφανιστεί ένας υποψήφιος τρίτος άνθρωπος, με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα.  Ακόμα πιο δύσκολο είναι να είσαι ο τρίτος άνθρωπος, να το γνωρίζεις, και παρόλα αυτά να βάζεις το δάχτυλό σου (καθώς και άλλα ανατομικά μέρη) στο βάζο με μέλι που δεν είναι δικό σου .
Οι παράνομες σχέσεις λειτουργούν εθιστικά για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι πολύ γρήγορα εθίζονται και ανεβάζουν την ένταση. Υπάρχει ένα κοινός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε παράνομα ζευγάρια.
Από ένα σημείο και μετά οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων που βρίσκονται σε παράλληλη σχέση είνα παρόμοια με αυτήν ενός κατά συρροή δολοφόνου. Θέλει να πιαστεί, αλλά ταυτοχρόνα θέλει να συνεχίσει να κάνει τις ίδιες πράξεις ανεβάζοντας συνεχώς την αδρεναλίνη και το επίπεδο δυσκολίας.
Τρεις είναι συνωστισμός στη σχέση
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, όταν είσαι ο τρίτος άνθρωπος, δεν μπορείς να έχεις ποτέ την ψευδαίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο, γιατί στην πραγματικότητα δεν κινείς τα νήματα, δεν είσαι ο πρωταγωνιστής, ούτε καν αυτός που μπορεί να καθορίσει κάτι.
Πολύ συχνά ο τρίτος άνθρωπος είναι ένα όργανο εκδίκησης, ή ένας άνθρωπος που συμμετέχει ως κομπάρσος στο σχέδιο κάποιου που απλά βαριέται στο γάμο του.
Καλό βέβαια είναι να θυμόμαστε ότι ο τρίτος άνθρωπος είναι πολύ συχνά σε μία ευαίσθητη θέση, στην οποία μπορεί κανείς να κάνει πολλά λάθη. Μερικές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι καταφέρνουν και κάνουν κατά κύριο λόγο μόνο λάθη.
Ο τρίτος άνθρωπος μπορεί απλά να αισθάνεται πολλά πράγματα για αυτόν με τον οποίο σχετίζεται. Εξάλλου, ο τρίτος άνθρωπος δεν παύει να είναι ένας ευφημισμός,  γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ο πέμπτος ή ο εικοστός.
Σημασία έχει να μπορέσει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος κάποιου. Εκεί είναι όλη η αξία του έρωτα και των συναισθημάτων.

Απιστία


Η απιστία είναι η λέξη που φοβούνται όλοι όσοι βρίσκονται σε μια σχέση. Για πολλούς η απιστία είναι αναπόφευκτη και πιστεύουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή ο ένας από τους δυο σε ένα ζευγάρι θα λοξοκοιτάξει, ίσως και θα λοξοδρομήσει.
Άλλοι πάλι – μεταξύ των οποίων και εγώ! – πιστεύουν ότι η απιστία είναι το αποτέλεσμα πολλών λαθών που γίνονται σε μια ερωτική σχέση. Για παράδειγμα, άνθρωποι που δε μιλάνε και δεν προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα τους έγκαιρα, σύντροφοι που επιτρέπουν να υπάρξει κενό ανάμεσα τους, που επιτρέπουν στα διάφορα θέματα της καθημερινότητας να διασπάσουν αυτό που λέγεται σχέση και έρωτας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε μια ερωτική σχέση, σπάνια κάποιος μας καλύπτει 100%. Συνήθως υπάρχουν μικρές διαφορές ή μικρά κενά που δεν κάνουν κακό όσο κάποιος το γνωρίζει και φροντίζει να το καλύπτει.
Το πρόβλημα σε ένα ζευγάρι ξεκινά τη στιγμή που ο ένας από τους δυο θα αφεθεί και θα αφήσει να μεγαλώσει το κενό. Τότε, κάθε μικρή διαφορά θα φαντάζει τεράστια, και πολλοί άνθρωποι με λίγες αναστολές θα οδηγηθούν στην απιστία.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία;
απιστιαΥπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια παράλληλη σχέση. Κανείς σχεδόν ποτέ δεν είναι σίγουρος για το ποιοί είναι οι λόγοι αυτοί.
Ένας λόγος για να απατήσετε το σύντροφο σας μπορεί να είναι ότι αισθάνεστε ανικανοποίητοι μέσα στη σχέση σας. Σε μια σχέση είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα και να θεωρήσει ο ένας από τους δυο οτι με την απιστία μπορεί να βρει διέξοδο, ή να αισθανθεί καλύτερα.
Αν για παράδειγμα ο ένας από τους δυο νιώσει παραμελημένος από το σύντροφο του ή ότι δεν εισπράττει πολλή τρυφερότητα και έρωτα, μπορεί να επιδιώξει να γνωρίσει κάποιον άλλο και με αυτό τον τρόπο να καλύψει μια ανάγκη του, ακόμα και αν δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του.
Υπάρχουν γενικά πολλοί και διάφοροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απιστία. Αν κάποιος νιώσει μεγάλη ανασφάλεια μέσα στη σχέση του, ή αισθήματα εγκατάλειψης από το σύντροφο του τότε μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μια άλλη σχέση, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτόν το φόβο, και να νιώσει ασφάλεια.
Συνήθως αυτός ο άνθρωπος επιλέγει να κάνει παράλληλες σχέσεις με ανθρώπους που είναι κατώτεροι του, έτσι ώστε να αισθάνεται εκείνος σίγουρος και ανώτερος.
Πολλές φορές οι άνθρωποι που κάνουν πολλούς παράλληλους δεσμούς και έχουν  μία έντονη σεξουαλική διάθεση, με πολλούς ερωτικούς συντρόφους κατά βάθος θέλουν επιβεβαίωση ή έχουν αισθήματα μοναξιάς, και άγχους και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να νιώσουν επιθυμητοί και αρεστοί. Άλλες φορές υπάρχει η έντονη επιθυμία για κάτι νέο και παθιασμένο.
Γενικά ο τρίτος άνθρωπος σε μια σχέση μπορεί εύκολα να τρυπώσει όταν κάποιος αισθάνεται ότι είναι έρμαιο της σχέσης και ότι δεν έχει κανένα «λόγο» πάνω στον άλλο ή στη σχέση. Ο τρίτος άνθρωπος συνήθως λειτουργεί βοηθητικά, σαν δεκανίκι – όσο άσχημο και αν ακούγεται.
Οταν αποκαλυφτεί η απιστία
apistiaΌταν μια απιστία  γνωστοποιείται, οι συνέπειες μπορεί να είναι διαφορετικές και πολλές. Τόσο ο άνθρωπος που έχει απατηθεί όσο και ο άλλος που έχει διαπράξει την απιστία έχουν συναισθήματα θλίψης και ενοχής, ταπείνωσης και ντροπής για διαφορετικούς όμως λόγους.
Η κρίση είναι τόσο έντονη και έρχεται τόσο σοκαριστικά γρήγορα που πολλές φορές συνοδεύεται και από μαύρες σκέψεις για αυτοκτονία και οδηγεί σε κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.
Η απιστία μπορεί να κλονίσει σοβαρά τη σχέση δυο ανθρώπων ακόμη και εάν πρόκειται για μία περιπέτεια της μίας νύχτας  και ακόμη και άν πραγματικά δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτόν μπήκε στη διαδικασία να απιστήσει.
Φυσικά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα, αλλά η αποκάλυψη της απιστίας είναι οδυνηρή και προκαλεί πολύ μεγάλη ένταση και πόνο και στους δύο συντρόφους.
Η πρώτη σκέψη που πρέπει να έχει αυτός που είναι απατημένος είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του και ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος για το πρόβλημα. Μπορεί για παράδειγμα ένας άνθρωπος να προσπαθεί πραγματικά μέσα σε μια σχέση αλλά να μην είναι δυνατόν να παραμείνει πιστός.
Η ευθύνη συνήθως βαραίνει αυτόν που απιστεί, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αλήθεια συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ούτε ο τρίτος άνθρωπος φταίει απαραίτητα – όλα είναι πολύ σχετικά σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο σύντροφος που έχει απατηθεί συνήθως συζητάει το θέμα αυτό πολύ συχνά και με πολλές λεπτομέρειες αν και τον πονάει, γιατί κατά βάθος προσπαθεί να καταλάβει τί έχει συμβεί. Παρόλο που είναι κουραστικό για τους άλλους -ενίοτε και για τον ίδιο τον απατημένο – είναι αλήθεια πως μόνον αν το συζητήσουν αρκετά θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν, ή να το αποδεχτούν και να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Πως να ξεπεράσετε την απιστία
Αυτό που φαίνεται ότι βοηθάει πολύ τα ζευγάρια που θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση, την απιστία και να θέσουν τη ζωή τους σε νέα βάση, κάνοντας μια νέα αρχή είναι οι σύμβουλοι γάμου.
Μερικές φορές πολλοί άνθρωποι παίρνουν κουράγιο να μιλήσουν στο σύμβουλο για όσα τους απασχολούν κι έτσι κατορθώνουν να τα βρουν με τον εαυτό τους και τον άλλο.
Σε αρκετές περιπτώσεις μία απιστία μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση των σχέσεων γιατί κλονίζεται η εμπιστοσύνη, ή γιατί βγαίνουν όλα τα προβλήματα προς τα έξω. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που θα σας πουν ότι τελικά μετά από την παραδοχή μιας απιστίας η σχέση τους έγινε καλύτερη, πιο τίμια και επί ίσοις όροις.
Οι ερωτικές σχέσεις θέλουν  πολλή δουλειά και από τους δυο για να παραμείνουν δυνατές.  Ο έρωτας και η αγάπη είναι συναισθήματα ισχυρά, αλλά μερικές φορές δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν δυο ανθρώπους μαζί, αν και οι δυο δεν παλεύουν για να κρατήσουν τα  συναισθήματα ζωντανά και τους δεσμούς ισχυρούς.


Τι δεν ξερετε για το φιλί


Το φιλί είναι ίσως το επισφράγισμα του έρωτα, και πολλές φορές η αρχή μιας ερωτικής σχέσης. Υπάρχουν όμως πολλά μικρά πράγματα που δεν ξέρετε για τοερωτικο φιλί. Κάποια πράγματα μικρά, αλλά τόσο σημαντικά για τη ζωή μας, για τους έρωτες, τις σχέσεις, τις επαφές μας. Πράγματα χιουμοριστικά, αλλά και σοβαρα!
  • Κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα ξοδέψουμε συνολικά 20.160 λεπτά φιλώντας. Δεν ακούγεται καθόλου άσχημο,έτσι?!
  • Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι δε φιλούσαν ποτέ στο στόμα, αλλά στη μύτη. Το γιατί, δεν το έχει μάθει κανείς μάλλον. Ωστόσο είναι ένας τρόπος να δείχνει κανείς την αφοσίωση και την τρυφερότητα του.
  • Οι Κινέζοι δε συμπαθούν τα φιλιά. Μέχρι πριν από έναν αιώνα, δεν φιλιόντουσαν καθόλου, και μάλιστα θεωρούσαν το φιλί μια μορφή χυδαιότητας.
  • Το 50% των ανθρώπων δίνει το πρώτο φιλί περίπου στα 14 ή 15
  • Εκτός από την ψυχική υγεία το φιλί συμβάλλει και στη σωματική υγεία. Συμβάλλει στη μείωση της αποσύνθεσης των δοντιών καθώς βοηθά στην παραγωγή περισσότερου σάλιου, το οποίο καθαρίζει το στόμα.
    Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι 5.000.000 βακτηρίδια ανταλάσσονται μεταξύ των συντρόφων κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού, τα οποία όμως είναι ευεργετικά για τον οργανισμό.
    Κατά τη διάρκεια του φιλιού απελευθερώνονται ορμόνες που μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και το στρες, κάνοντας μας να αισθανόμαστε πιο νέοι.
  • Σε ένα λεπτό παθιασμένου φιλιού καταναλώνουμε περίπου 26 θερμίδες
  • Το ρεκόρ συνεχόμενων φιλιών το κατέχει ο Alfred Wolfram από το 1990, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου στη Μινεσσότα φίλησε 8001 άτομα μέσα σε 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά φίλησε 16 άτομα ανά λεπτό.
  • Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2004, 5.122 ζευγάρια στις Φιλιππίνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να φιληθούν στην αλλαγή της ημέρας. Το ρεκόρ μέχρι τότε το κατείχαν οι Χιλιανοί,  όταν 4.445 ζευγάρια φιλήθηκαν το Γενάρη του 2004.
  • Την ίδια χρονιά, το 2004, ένα ζευγάρι Ιταλών μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καθώς φιλιόταν για 31 ώρες και 18 λεπτά, ξεπερνώντας κατά 18 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ. Ο άνδρας ωστόσο μετά έπρεπε να νοσηλευτεί και να του παρασχεθεί οξυγόνο.
  • Όταν αποφασίζουμε να φιλήσουμε το σύντροφό μας τη νύχτα, ο εγκέ φαλός μας χρησιμοποιεί ειδικά νεύρα για να συναντηθούν τα χείλη δυο ατόμων
  • Για να δώσουμε ένα στιγμιαίο φιλί χρησιμοποιούμε δυο μύες του προσώπου, και όλους για να δώσουμε ένα παθιασμένο φιλί.
  • Οι άνθρωποι που ανταλάσσουν παθιασμένα φιλιά με το σύντροφό του αρρωσταίνουν λιγότερο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα και ζουν περίπου 5 χρόνια περισσότερο από άλλους.
  • Ο όρος γαλλικό φιλί έχει τις ρίζες του στους Αμερικάνους ταξιδιώτες που έκαναν ταξίδια στη Γαλλία το 18ο αιώνα. Οι Γαλλίδες συνήθιζαν να φιλούν τους πλούσιους Αμερικάνους που έρχονταν στην πατρίδα τους, και οι άντρες όταν επέστρεφαν στην Αμερική περιέγραφαν τις εμπειρίες τους χρησιμοποιώντας τον όρο «γαλλικό φιλί».
φιλι


Πόσο έτοιμοι είμαστε για το σ” αγαπώ;


Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο έτοιμοι μπορεί να είστε για το «Σ αγαπώ » ; Μια καλή ερωτική σχέση δεν είναι ένα παιχνίδι που μπορείς να παίξεις, ή ένα εγωιστικό ταξίδι για έναν. Πρόκειται για έρωτα, για αγάπη, για δυο ανθρώπους.
Το να ακούσεις το σ” αγαπώ από τον άνθρωπο σου, μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη ευτυχία που μπορείς να φανταστείς, αλλά και να σε πληγώσει περισσότερο από όσο πιστεύεις.
Όταν δεν πονάς πολύ όταν το έτερον ήμισυ κάνει κάτι απογοητευτικό, αλλά πονάς πραγματικά όταν βλέπεις αυτόν τον άνθρωπο στενοχωρημένο ή θλιμμένο, τότε πραγματικά αγαπάς τον άνθρωπο αυτό.

Τι σημαίνει «σ” αγαπώ»

erotas agapiΣ” αγαπώ σημαίνει να μπορείς να νιώθεις τον πονοκέφαλο και την ευτυχία του έρωτα την ίδια στιγμή.
Αυτή είναι η επιβράβευση, αυτό και το ρίσκο. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να νιώσουμε έτσι, τότε μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τι σημαίνει να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.
Το να ζεις τον έρωτα και την αγάπη είναι προφανώς από τις πιο πολύτιμες αλλά και γεμάτες νόημα εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.
Και υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να αγαπάς κάποιον και να είσαι ερωτευμένη μαζί του.
Είναι η διαφορά ενός συναισθήματος που είναι σύντομο και άγριο με εκείνο που είναι τρυφερό και γεμάτο πάθος και ένταση που διαρκεί.
Το πρώτο είναι εύκολο. Το δεύτερο, αυτό που τελικά μας νοιάζει περισσότερο χρειάζεται δουλειά, γιατί αφορά την ερωτική σχέση και τη διατήρηση της.

Το σ’αγαπώ στην ερωτική σχέση

Το να αγαπάς κάποιον χρειάζεται προσπάθεια. Πρέπει να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον άλλο. Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του άλλου.
Πάντα υποθέτουμε ότι ο σύντροφός μας γνωρίζει τι σκεφτόμαστε και τι νιώθουμε. Ίσως με τον καιρό να είμαστε ικανοί να νιώσουμε τι μπορεί να αισθάνεται ο άλλος, ή να υποθέσουμε τις σκέψεις του, αλλά ποτέ δεν θα τελειοποιηθούμε σε αυτό. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και να αναπτύξουμε αυτή τη δυνατότητα θα πάρει χρόνο.
Το να έχουμε την ευκαιρία να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε από κάποιον είναι ευλογία. Πρέπει λοιπόν να τον σεβόμαστε για αυτό που είναι, όχι για αυτό που θέλουμε εμείς να γίνει.
Ο καθένας είναι ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο και κανείς δεν είναι τέλειος. Είναι η πραγματική αγάπη που κλείνει το χάσμα των ατελών χαρακτήρων για να δημιουργήσει μια απαλή επιφάνεια αμοιβαίας αποδοχής για το ζευγάρι. Και είναι επίσης η πραγματική αγάπη που κάνει κάποιον να αλλάζει προς το καλύτερο. Η δύναμη της πραγματικής αγάπης είναι αδιαμφισβήτητη.
Η ερωτική σχέση χρειάζεται δέσμευση. Τι είναι εξάλλου η αγάπη χωρίς αμοιβαία δέσμευση; Είναι σαν τις αξίες και τις αρχές. Όλοι τις διαθέτουν αλλά τελικά δε σημαίνουν τίποτα αν δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν και στην πράξη. Το ίδιο ισχύει και για την ερωτική σχέση και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Η αγάπη είναι σαν ένα βάζο αντίκα. Είναι δύσκολο να το βρείς, δύσκολο να το αποκτήσεις, αλλά εύκολο να το σπάσεις.
Κάθε μέρα παντού, υπάρχουν άνθρωποι που ερωτεύονται. Αλλά πόσες από αυτές τις σχέσεις είναι σχέσεις θυσίας και ουσίας, και όχι απλά σχέσεις που δημιουργούνται για την ένταση του συναισθήματος του έρωτα;

Έρωτας και Αγάπη

s agapoΞέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν πει τις μαγικές λέξεις «σ’αγαπώ».
Αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που εννοούν είναι «είμαι ερωτευμένος-η μαζί σου».
Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά ανάμεσα στο σ’  αγαπώ και το είμαι ερωτευμένος.
Όταν κάποιος δηλώνει ερωτευμένος μαζί σου, σημαίνει ότι του αρέσεις για αυτό που είσαι τώρα και νιώθει αυτά τα συναισθήματα για τον τωρινό σου χαρακτήρα.
Αυτό το είδος της αγάπης και του έρωτα είναι προσωρινό και διαρκεί όσο περίπου και τα παραμύθια.
Όταν η καλή μάγισσα του παραμυθιού έρχεται τα μεσάνυχτα για να αποκαταστήσει την αλήθεια στο παραμύθι, βλέπουμε την πραγματικότητα της σχέσης…όπου και οι δυο είμαστε απλά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο.
Όταν όμως ένας άνθρωπος λέει σ’αγαπώ, εννοεί ότι σε αγαπά ανεπιφύλακτα και χωρίς προυποθέσεις, για αυτό που είσαι τώρα, για αυτό που ήσουν και που θα γίνεις.
Όταν λέει σ’αγαπώ και το εννοεί, πρέπει να αναρωτηθείς αν τον αγαπάς και εσύ το ίδιο, ή αν αγαπάς την ιδέα του να είσαι ερωτευμένος.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις τη διαφορά με μια απλή σκέψη. Μπορείς όμως να αφήσεις την καρδιά σου να σε οδηγήσεις.
Μακάρι να είσαι αρκετά ευλογημένος και ανοιχτόμυαλος στο ταξίδι αναζήτησης της αδερφής ψυχής σου…


Κάθε σχέση κρύβει παγίδες


Ας το παραδεχτούμε: καμία σχέση δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχουν παγίδες που μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά στη σχέση 2 ανθρώπων.
Όσο και αν αγαπάτε το σύντροφό σας, όσα κοινά και αν έχετε, σε όσα πράγματα και αν συμφωνείτε, όσα κοινά ενδιαφέροντα και αν έχετε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνετε κάτι που θα ενοχλήσει τον άλλο.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον έρωτα και την αγάπη, αλλά με το γεγονός ότι όταν δυο άνθρωποι αποφασίζουν να μπουν σε μια σχέση, ουσιαστικά «αποδέχονται» ότι θα υπάρχουν προβλήματα και ότι πολλές φορές μπορεί να πέσουν σε μια από τις παγίδες που στήνουμε με τη συμπεριφορά μας.
προβλήματα στη σχέση

Αποφύγετε τις παγίδες στη σχέση:

  1. Γκρίνια: εντάξει όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να γκρινιάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε μερικές φορές.
    Ομως όταν το παράπονο γίνεται το κυρίως θέμα της έκφρασης μας κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας, τότε γινόμαστε γκρινιάρηδες, και η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν συμπαθεί τους γκρινιάρηδες.
    Η γκρίνια σε κάθε σχέση είναι ενοχλητική και εκνευριστική και μπορεί να κάνει τον άλλο να νιώθει ότι δεν είναι ικανός για τίποτα το καλό και θετικό, και τελικά κουράζεται από αυτό και είτε εγκαταλείπει τη σχέση, είτε σταματά να ακούει, για να αποφύγει τη γκρίνια, και σταματά να ενδιαφέρεται.
  2. Ψέματα: κανείς δεν εκτιμά το ψέμα, ειδικά όταν πρόκειται για επαναλαμβανόμενα, μικρά ψέματα που στην πραγματικότητα δε χρειάζονται και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό.
    Είναι πολύ ενοχλητικό να πρέπει κάποιος να αντιμετωπίσει έναν άνθρωπο που λέει ψέματα κάθε λίγο και λιγάκι για μικρά πράγματα στον αγαπημένο του.
    Δεν είναι απλά ενοχλητικό αλλά μπορεί να γκρεμίσει το οικοδόμημα μιας σχέσης, γιατί σίγουρα ο άλλος θα αρχίσει κάποια στιγμή να αναρωτιέται μήπως τελικά κρύβονται και πιο σημαντικά ψέματα από πίσω.
    Το ζήτημα εμπιστοσύνης που μπορεί να τεθεί σε μια σχέση είναι πάρα πολύ σημαντικό.
  3. Δράματα και υπερβολές: όλοι μας μπορεί να ζούμε τα μικρά προσωπικά μας δράματα ανά διαστήματα και να θέλουμε να είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
    Μερικές φορές δημιουργούμε μια υπερπαραγωγή δράματος για μικροπράγματα, και όταν γίνεται σπάνια μπορεί να είναι έως και χαριτωμένο, αλλά αν συμβαίνει συνέχεια τότε καταντά πραγματικά πολύ ενοχλητικό θέαμα και δημιουργεί στον άλλο την εντύπωση ότι πρέπει να προσέχει συνέχεια τί θα πει, πώς, μήπως δημιουργηθεί ένα ακόμα δράμα στη σχέση του. Αυτό μπορεί να κάνει μια σχέση πραγματικά πολύ άνιση.
  4. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται: λίγα πράγματα είναι πιο ενοχλητικά από έναν άνθρωπο που δίνει συνεχώς υποσχέσεις, και δεν τις τηρεί επανειλημμένα.
    Αυτό είναι κάτι που δείχνει έλλειψη συνείδησης και κατανόησης για τα αισθήματα και τις ανάγκες του άλλου, και σημαίνει ότι το άτομο αυτό δεν είναι αξιόπιστο και δεν μπορεί κανείς να βασιστεί πάνω του.
    Δεν θα πρέπει κανείς να υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί και θέλει να κάνει, ακόμα και αν πρόκειται για μικρά πράγματα («θα πλένω τα πιάτα κάθε μέρα!») γιατί καταστρέφει την καλή άποψη που μπορεί να έχει το έτερον ήμισυ.
  5. Αναποφασιστικότητα: το να μην μπορεί κάποιος να πάρει μια απόφαση και να επιμείνει σε αυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστο σε μια σχέση.
    Ένα ζευγάρι θα πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί ανοιχτά και να παίρνει αποφάσεις απο κοινού.
    Και οι δυο σύντροφοι πρέπει να δηλώνουν την άποψη τους πάνω σε ένα θέμα και να δηλώνουν ο ένας στον άλλο τι θέλουν, παρά να μην παίρνουν ποτέ καμία απόφαση, να αφήνουν τον άλλο να αποφασίζει και τελικά κάποια στιγμή να δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους για κάτι.
Σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά; Κανείς δεν είπε ότι η ερωτική σχέση είναι εύκολη.
Μπορεί να νιώθετε ότι είστε “ένα», αλλά σίγουρα είστε δυο ξεχωριστοί άνθρωποι με τη δική του νοοτροπία ο καθένας. Σίγουρα, όσο και αν αγαπάτε το σύντροφό σας δεν μπορεί να μην υπάρχουν μικρά πράγματα που δεν σας αρέσουν ή θα θέλατε να αλλάξουν.
Ωστόσο, εδώ μπαίνει το ζήτημα της αγάπης και της αντοχής της σχέσης. Κάθε ερωτική σχέση κρύβει παγίδες τις οποίες πρέπει να αποφύγει ένα ζευγάρι προκειμένου να αντέξει στο χρόνο.