Η διάγνωση του καρκίνου είναι δυνατόν να σας προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα όπως φόβο για πιθανό θάνατο, οργή, ελπίδα, ενοχή, άρνηση, θλίψη, μοναξιά ή προσμονή. Αυτά όλα είναι φυσιολογικές αντιδράσεις σε μια τόσο σημαντική αλλαγή.
Η διάγνωση της ασθένειας θα επηρεάσει τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους ανθρώπους που σας φροντίζουν, καθώς κάθε άτομο αντιδρά με τον δικό του τρόπο σε μια τέτοια κατάσταση. Οι συναισθηματικές επιδράσεις του καρκίνου μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία. Είναι συνηθισμένο για τους ασθενείς να αισθάνονται ανήσυχοι για ασήμαντα σημάδια της ασθένειας ή του πόνου, φοβούμενοι ότι θα επανέλθει. Κάποιοι ασθενείς διαπιστώνουν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου άλλαξε τη ζωή τους με θετικό τρόπο.
Όταν προσβληθεί κάποιος από καρκίνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσει κάθε ελπίδα. Οι προοπτικές θεραπείας για πολλές μορφές καρκίνου βελτιώνονται συνεχώς. Κάποιες μορφές είναι δυνατόν να θεραπευτούν, ενώ άλλες μπορούν να ελεγχθούν. Αν ο καρκίνος δεν μπορεί να ελεγχθεί, τα συμπτώματα είναι δυνατόν να γίνουν ηπιότερα για να κάνουν τη ζωή πιο άνετη.
Συχνά το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι ασθενείς όταν μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο είναι, "Θα πεθάνω;".Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τί σημαίνει η διάγνωση για σας και τί επιφυλάσσει το μέλλον. Γνωρίζοντας περισσότερα για την ασθένειά σας είναι δυνατόν να περιορίσετε τον φόβο. Ό,τι ελπίζετε σχετικά με την ασθένεια ίσως αλλάξει επίσης, καθώς συνεχίζεται η θεραπεία.
Ίσως να σας είναι δύσκολο να μοιραστείτε τα νέα της διάγνωσης. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να μιλήσετε για προσωπικά θέματα, ή να μην είστε σίγουροι για το πώς θα αντιδράσουν η οικογένεια και οι φίλοι, ή να θέλετε να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας, αλλά η είδηση της ασθένειας σας ίσως να σας φέρει πιο κοντά. Εάν μοιραστείτε το άγχος και το φόβο σας, θα νιώσετε πιο δυνατοί και αυτό θα σας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι τον καρκίνο. Οι κοντινοί σας άνθρωποι θα θέλουν να γνωρίζουν τί συμβαίνει, ώστε να μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη.
Μερικές φορές πιστεύετε ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τί περνάτε. Όταν χρειάζεστε υποστήριξη, προσπαθήστε να μην αποκλείσετε τους άλλους. Μιλήστε τους για την ασθένειά σας όταν νιώθετε έτοιμοι για ερωτήσεις, αλλά βάλετε όρια – δεν είναι ανάγκη να μοιραστείτε όλες τις λεπτομέρειες με όλους.
Η προσπάθεια κάποιων ασθενών να κρύψουν την κατάστασή τους είναι συνήθως ανεπιτυχής. Αργά ή γρήγορα, η οικογένεια και οι φίλοι θα μάθουν ότι πάσχετε από καρκίνο. Οι περισσότεροι θα αντιληφθούν ότι κάτι σας ενοχλεί ή θα παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά ή την εμφάνισή σας. Η οικογένειά σας και οι κοντινοί σας φίλοι πιθανόν να πληγωθούν αν δεν τους το πείτε.
Κάποιοι ασθενείς αποφεύγουν να πουν στα παιδιά τους ότι έχουν καρκίνο. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά συνήθως αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ακόμη και αν δεν ξέρουν τί είναι. Όταν δεν τους πείτε τί συμβαίνει, τα παιδιά μπορεί να φανταστούν τα χειρότερα. Επίσης, μπορεί να το μάθουν από άλλο άτομο, και αυτό ίσως τους προκαλέσει θυμό και σύγχυση.
Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι προστατεύουν τα παιδιά τους όταν τους αποκρύπτουν τα κακά νέα. Στην πραγματικότητα τα παιδιά σας θα ωφεληθούν από την ανοικτή και ειλικρινή προσέγγισή σας. Σκεφτείτε τι θα πείτε πριν από τη συζήτηση. Μιλήστε με τα παιδιά σας στη γλώσσα που καταλαβαίνουν, με απλές εξηγήσεις στα μικρά παιδιά. Καθησυχάστε τα, λέγοντάς τους ότι η ασθένειά σας δεν είναι δικό τους σφάλμα, και ενθαρρύνετέ τα να σας πουν τί γνωρίζουν για τον καρκίνο, απαντώντας στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια.
Κάποιες φορές τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν για τον καρκίνο πριν από τον ασθενή. Ίσως σκεφτούν ότι ο ασθενής είναι πολύ νέος ή πολύ ηλικιωμένος για να του πουν την αλήθεια. Οι καρκινοπαθείς συνήθως λένε ότι θέλουν να γνωρίζουν τί συμβαίνει, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν ποιά θεραπεία να ακολουθήσουν, αν οι προοπτικές δεν είναι καλές πώς είναι καλύτερα να περάσουν τον χρόνο τους.
Για πολλούς ασθενείς ο καρκίνος είναι μια εμπειρία που τους αλλάζει τη ζωή. Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία, πιθανόν να περιμένετε ότι η ζωή σας θα γίνει ξανά όπως ήταν πριν την ασθένεια. Η προσαρμογή στη νέα κατάσταση μετά τη θεραπεία μπορεί να πάρει χρόνο. Ό,τι ήταν φυσιολογικό πριν, ίσως να μην είναι πλέον. Η εμπειρία του καρκίνου είναι δυνατόν να σας κάνει να σκεφτείτε σε βάθος τί είναι σημαντικό για εσάς, διαμορφώνοντας μια νέα αντίληψη για τις αξίες και τις προτεραιότητες στη ζωή σας.
Ενώ δίνετε στον εαυτό σας χρόνο για να προσαρμόσετε τη ζωή σας μετά τον καρκίνο, θυμηθείτε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας επίσης θα χρειαστούν χρόνο. Όπως κι εσείς, κι αυτοί έχουν περάσει δύσκολες ώρες και μπορεί να χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα ανάπαυσης και αναπροσαρμογής.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τη θεραπεία σας, όπως είναι να ακολουθήσετε υγιεινή διατροφή και φυσικό τρόπο ζωής, να συνεχίσετε τις προηγούμενες δραστηριότητες σας όπως τα χόμπι, τα σπορ ή την εργασία, να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης και να βρείτε χρόνο για διασκέδαση και γέλιο. Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή. Ο καρκίνος δεν είναι πάντα μια αρνητική εμπειρία. Ασθενείς που έχουν επιβιώσει από καρκίνο λένε ότι η ασθένεια είχε θετικές επιπτώσεις στη ζωή τους.
Η εργασία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής για πολλούς ανθρώπους, όχι απλώς ένας τρόπος να εξασφαλίζουν εισόδημα. Προσφέρει ικανοποίηση και ευκαιρίες για κοινωνικότητα. Η επιστροφή στην εργασία είναι ένας τρόπος να γίνει η ζωή σας ξανά φυσιολογική.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα πότε να επιστρέψετε στην εργασία σας. Αυτό διαφέρει για τον καθένα και εξαρτάται από το πώς αισθάνεται. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε για λίγο και να συνεχίσετε όταν νιώθετε καλύτερα. Προσπαθήστε να κάνετε μικρά, προσεκτικά βήματα προόδου, ώστε να μην κουράζεστε πολύ. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε με τον εργοδότη σας για μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία ή εργασία από το σπίτι.
Όταν επιστρέψετε στην εγασία σας, είναι πιθανόν να διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις με τους συναδέλφους σας άλλαξαν. Όπως η οικογένεια και οι φίλοι σας, οι συνάδελφοί σας ίσως να μην ξέρουν τί να σας πουν ή να προσπαθούν να μην σας στεναχωρήσουν. Καρκινοπαθείς έχουν διαπιστώσει πως διευκολύνονται οι σχέσεις με τους συναδέλφους τους, όταν είναι ανοικτοί σχετικά με την κατάστασή τους.
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.